Category Archives: Häst och sånt

Längtan

Idag har Algot och jag varit och hälsat på Filur nere hos Hanna utanför Landvetter. Det var ett tag sedan jag var nere, tror jag omedvetet försöker distansiera mig lite från ”hästlivet” för att det känns så oerhört jobbigt. Jag saknar det. Jättemycket.

Men det är inte lätt att få ihop allt just nu.

Han har det jättebra iallafall och har vuxit och lagt på sig ordentligt med muskler. I min iver över besöket glömde jag ta kort, men det har hänt väldigt mycket i hans utveckling. I vår kommer Hanna att tävla och satsa på Breeders*s kval (en rikstäckande unghästtävling i Sverige, men final på Flyinge) och det ska bli så roligt att följa.

Han är så himla bra den lilla stora hästen! För att tala i bildspråk för den oinvigde, han är en Ferrari.  Jag vet att jag troligen inte ha möjlighet att träna och tävla så mycket som han ”behöver” när kontraktet går ut och det lutar åt försäljning senare i år, hoppas dock på att Hanna kommer att köpa honom. (Hoppas, hoppas!) Jag får lägga ridningen på lite annan nivå och kanske blir det en ny förmåga lite senare, som kan växa i takt med Algot. För hästlivet saknar jag så oerhört. I 25 år har jag hållt på..!

14 juni

Det löser sig nog

Mina inlägg sista tiden har handlat mycket om tankar kring Filur, funderingar kring hästlivet och dåligt samvete.. Ibland dyker det upp oanade lösningar! Inget är helt klart än, men troligen blir det bättre än jag hoppats på.

När allt är klart så lovar jag att skriva, just nu känns det iallafall väldigt bra i magen. Det är en bra start :)

 

Första hoppträningen


Hoppträning för Jenny Keller.

Det var med lite fjärilar i magen som jag satt upp i sadeln för vår första hoppträning, jag och Filur, mest nervös var jag för att det var ett tag sedan jag hoppade för tränare, senast innan jag blev gravid.. men väl igång så flöt det på bra. Det var mycket nytt för Filur, olika bomövningar och linjer han inte gått förut, men han gjorde det riktigt bra och hoppa, det gillar han!

Jenny som jag tränar för är etablerad fälttävlansryttare och tränare och det kändes väldigt bra att rida för henne, jag gillar hennes ”tänk”. Nästa vecka blir det uppehåll för mig, men veckan därpå ska vi vara med igen. KUL! :)

Dressyr!

Idag har jag varit på träning med Filur, jag fick tillfälle att träna för Traudi Björling B-tränare i dressyr med gedigen kunskap och erfarenhet;

”Traudi har tagit tysk beridarexamen och tog tre år senare även mästarexamen,som ger henne behörighet att själv utbilda beridare. Mästarexamen är den högsta yrkesutbildningen man kan nå i Tyskland inom ridutbildning. Har även tävlat och utbildat många hästar i alla grenar, främst i dressyr, vunnit det tyska bundeschampionatet i dressyr och klasser i hoppning och drivit egen ridskola och tävlings- och utbildningsstall mm. Sedan flytten till Sverige 1991 har hon avlagt svensk B-tränarexamen, varit landslagstränare för det svenska ponnylandslaget i 7 år (93-99), arbetat som dressyrlärare på Strömsholm (98-00) och i 7 år varit på ridinstruktörsutbildningen på BYS-SLU i Skara för ridlära,och instruktörskunskap (99-05).”

(Saxat från Stall Hagelyckan)

Jag är verkligen tacksam över att jag fick chansen att rida, det var första dressyrträningen för Filur och för mig var det också ett tag sedan, senast innan jag blev gravid. Traudi kommer till Björlanda/ Torslanda en gång i månaden och jag hade satt upp mig som reserv om någon av de fasta eleverna inte kunde vara med. Idag red vi! Det var verkligen intressant och lärorikt,  vi jobbade främst med på fokus sits och tempo. Jag har ridit själv ett tag nu och då är det lätt att man lägger sig till med lite egna ”olater”, men med Traudis små justeringar hittade jag en väldigt bra känsla, tillbaks till min ”gamla grundridning”.Hon gillade F, att han var väldigt atletisk, hade bra mekanik, takt och balans och han gick riktigt bra på slutet, en otrolig skillnad. Det var med ett stort leende vi traskade hem till stallet, vilken glädje!

Nu har vi lite att jobba på och ser fram emot att få rida vid fler tillfällen :) Om tre veckor är hon tillbaks i Göteborg igen.

1000 Tack Traudi!

Lite sen sist

Tiden går så fort, har knappt hunnit att skriva här sista tiden. Allt är bra iallafall, det är full fart på Algot och man får vara efter honom heeeela tiden, allt skall undersökas, stoppas i munnen, klättras på, hängas i 😉  Det är full fart, inte mycket stillastittande precis, så när väl kvällen kommer och jag kan sätta mig ner i soffan är det inte alltid bloggandet som prioriteras. Det är ändå en rolig tid, varje dag händer det något i hans utveckling och det känns som om man inte vill missa en sekund, den här tiden kommer ju aldrig tillbaka.På fredag fyller han 8 månader och jag kan inte fatta hur tiden har kunnat gå så fort!

Jag kommer börja jobba lite framöver, Stefan ska vara lite pappaledig och jag känner att trots att det är supermysigt att vara hemma med Algot, så saknar jag att jobba. Jag har lite saker på gång, men väntar med att berätta innan allt är i hamn, framför allt har jag förhoppningar kring ett projekt som jag väntar klartecken ifrån i dagarna. Håll tummarna! :)

Filurs träning löper på, vi har fortsatt med markarbetsträningarna och det har gått riktigt bra, han gillar bomarbetet och utvecklas fint. Det kanske inte bara blir dressyr i framtiden.. och han har visat i löshoppningen att han faktiskt kan hoppa (!) From mars planerar jag att börja hoppa honom en dag i veckan, det ska bli riktigt kul! :) Ja och för den delen tror jag att alla dressyrhästar skulle må bra av att få gymnastikhoppa ibland.

Min stallkompis Veronica var jättegullig och gjorde en header till bloggen, jag är inte vidare teknisk så jag har inte lyckats få den på plats än, ska pilla lite med den innan Algot vaknar. Veronica är jätteduktig på film förövrigt, i vår tar hon studenten och kan inte låta bli att klippa in en trailer från en film som hon gjort, SJÄLV! Ska bli väldigt spännande att följa henne i filmvärlden, den dagen hon får en Oscar kan jag säga att hon minsann gjorde min header 😉

Första träningen!

Igår nådde vi ett första delmål för den här säsongen, Filur och jag. Vi har börjat träna för tränare och var med på markarbetsträning för Gunilla Johansson, en gruppträning där F var yngst. Det var mycket intryck för honom, nya hästar, mycket folk och en massa bommar och hinderstöd överallt 😉 Han gjorde det riktigt, riktigt bra. Vi red cavaletti övningar, bomserier med övergångar och avslutade med att galoppera över bommar. Han tyckte det var jätteroligt och vi fick beröm för hans sätt att lösa uppgifterna och inte minst, fokuserad och lyhörd för vad han skulle göra.

” – Honom får du förvalta väl ” . Det skall jag verkligen!

 

Filur dagen efter jag fick hem honom, 2,5 år gammal.

Filur februari 2013, snart 4 år

Han kan hoppa också! 😉

Nu skall vi jobba på en period och planerar en kortare vila kring mars,han är väldigt ambitiös och det känns viktigt att inte pusha utan låta honom utvecklas i sin takt. I juni får han sommarbete och därefter skall vi förbereda oss för kvalitetsbedömningen i augusti.

:)

Tjing!

 

Dagens pass

I eftermiddags skrittade jag och Veronica en uppvärmningsrunda innan vi kom till ridhuset. Efter en vecka med lite lugnare ridning efter att ha plockat ut ”vargtänderna” på Filur så red jag för första gången på vanligt bett igen. Sedan i tisdags har han gått på hackamore, men det var varken han eller jag särskilt förtjust i, så det blev en lugn vecka med skritt ute.

I dag var vi igång igen och han kändes jättefin, väldigt mycket mer harmonisk (kan man ju förstå efter att ha haft tänder som gjorde ont) och piggelin, det var han :) Jag är så himla glad över honom, en sådan häst får man bara en gång i livet!  Mamma var alltid med mig på träningar och tävlingar när hon levde, hon hade varit så glad i honom om hon varit här nu.

Men jag vet att hon alltid är med mig.

Kram